De remblokken van een Opel Corsa vervangen

remblokken opel corsa

Het is niet iedereen bekend, maar remblokken kun je in principe zelf vervangen. Ook de remblokken van een Opel Corsa zijn zelf te vervangen, mits je tenminste genoeg kennis hebt van auto’s. Heb je twee linker handen? Dan kun je wellicht deze beter even aan een ervaren monteur overlaten. Maar heb je al enige kennis en de benodigde gereedschappen? Dan is het een idee om het eens zelf te proberen.

remblokken opel corsa

Remblokken vervangen

Remblokken worden altijd gecontroleerd bij de APK. Daarnaast kun je ze zelf controleren. Houd er rekening mee dat wanneer je een remblok vervangt je altijd alle remblokken op dezelfde as moet vervangen, dus alle remblokken voor of alle remblokken achter. Anders krijg je ongelijke remwerking en dat wil je niet. 

Zo werkt het

Om zelf de remblokken te kunnen vervangen heb je een autokrik en een wielmoersleutel nodig. Om bij de remmen te kunnen komen zal je namelijk de wielen één voor één moeten demonteren. Belangrijk: zorg ervoor dat de auto goed is afgekoeld.Draai de wielbouten los, krik de auto op en draai daarna de wielbouten helemaal los. Haal ze uit het wiel. Dan kun je het wiel van de auto gaan halen. Verwijder eerst de remklauw zodat je er goed bij kan. Dan kun je de remblokken gaan verwijderen. Vet de contactvlakken of de achterkant van de nieuwe remblokken in met hittebestendig vet. Dan weet je zeker dat ze niet gaan piepen. Zet nu alles weer terug.

Een probleem herkennen

Hoe weet je nu of het inderdaad nodig is om de remblokken te vervangen? Dat is een aparte vraag. Net als de remblokjes op je fiets worden de remblokken van een auto tijdens het remmen ergens tegenaan gedrukt. Ze slijten dus snel. . Maak je veel lange ritten en sta je niet elke keer bovenop de rem, dan gaan ze veel langer mee dan bij een auto die veel stadsritten maakt. Slechte remmen herken je aan de lengte van je remweg.