Kun je zelf krassen in de autolak verwijderen?

Ja, het is mogelijk om zelf krassen in autolak te verwijderen, maar het hangt af van de diepte en de grootte van de krassen. Als de krassen te diep zijn en door de blanke lak of grondlaag zijn heengegaan, is het beter om de reparatie door een professional uit te laten voeren.

Met de autolakken van autolakopmaat.nl lukt het je zeker, bekijk onderstaande tips!

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om lichte krassen te verwijderen:

1)     Was de auto grondig en droog deze af.

2)     Gebruik een klei bar om alle vuil en verontreinigingen te verwijderen.

3)     Breng een kleine hoeveelheid krasverwijderaar of polijstpasta aan op de kras.

4)     Wrijf de krasverwijderaar of polijstpasta zachtjes in met een zachte doek in een cirkelvormige beweging.

5)     Veeg de overtollige krasverwijderaar of polijstpasta af met een schone doek.

6)     Herhaal indien nodig de behandeling.

Het is belangrijk om op te merken dat krasverwijderaars en polijstpasta’s schuurmiddelen bevatten die kleine hoeveelheden autolak verwijderen om de kras te egaliseren. Gebruik deze producten dus spaarzaam en wrijf niet te hard, anders loop je het risico om de laklaag verder te beschadigen.

Hoe weet ik welke autolak ik moet gebruiken?

Om de juiste autolak te kiezen, moet je weten welke kleur en afwerking (glans of mat) jouw auto heeft. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen om de juiste autolak te vinden:

1)     Zoek het VIN-nummer van je auto. Dit nummer bevindt zich meestal op het dashboard aan de bestuurderskant of in het portier aan de bestuurderskant en kan ook op de verzekeringspapieren of registratiebewijs staan.

2)     Zoek op internet naar een VIN-decoder of gebruik een VIN-decoder-app om informatie over jouw auto te vinden, inclusief de kleurcode van de autolak.

3)     Als je het VIN-nummer niet kunt vinden, zoek dan naar de kleurcode op het etiket van de autolak op de auto zelf. De locatie van het etiket kan verschillen, afhankelijk van het merk en model van de auto. Je kunt de handleiding van de auto raadplegen of online zoeken om de locatie van het etiket te vinden.

4)     Noteer de kleurcode en zoek online naar autolak in de juiste kleur en afwerking.

Als je niet zeker weet welke kleurcode je nodig hebt, kun je ook een kleurenwaaier gebruiken om de kleur van jouw auto te matchen. Dit kan handig zijn als de kleur van de autolak verbleekt is.

Zorg ervoor dat je de juiste afwerking kiest (glans of mat) die overeenkomt met de afwerking van jouw auto.

Het is belangrijk om te weten dat autolakken kunnen verschillen tussen verschillende fabrikanten en automodellen. Als je niet zeker weet welke autolak je nodig hebt, vraag dan advies aan een professionele autospuiterij of autodealer.