Remschijven van een Renault zelf vervangen: kan dat?

Remschijven Renault

Wie handig is, kan een hoop zelf. Sleutelen aan een auto is echter een heel ander verhaal. Het is niet genoeg om een kei te zijn in plankjes ophangen. Om de remschijven van een Renault te vervangen moet je wel iets meer kunnen dan dat. Maar kun je aan het remsysteem van je auto sleutelen? En waar moet je op letten?

Remschijven Renault

Zelf remschijven vervangen

Een goed functionerend remsysteem kan levens redden. Het is dan ook goed om af en toe onderdelen zoals remblokken of remschijven te vervangen. Maar is dit iets dat je zelf kunt doen? Veel experts zullen je vertellen dat remschijven vervangen alleen mogelijk is met genoeg kennis van auto’s. En dat klopt. Hoewel je sommige onderdelen nog wel zelf kunt vervangen, is het bij remschijven absoluut af te raden als je er niet voor getraind bent. Met remblokken kan dat overigens wel. Ook daar is kennis van de auto wel op z’n plek maar het proces is iets simpeler dan de remschijven vervangen. Een monteur in opleiding zal dan ook eerder beginnen met dat soort klussen. 

Toch zelf de remschijven vervangen?

Ben je koppig en wil je het toch zelf proberen? Lees je dan goed in. Bekijk alle informatie die je online kunt vinden: stappenplannen, video’s en meer. Het is namelijk goed om voorbereid te zijn, op z’n minst zo goed mogelijk als het kan. Kom je terwijl je bezig bent problemen tegen of kom je er niet uit? Schroom dan niet om de auto alsnog naar een garage te brengen.

Besparen op de kosten

Veel mensen kiezen ervoor om bepaalde onderdelen zelf te vervangen omdat ze het idee hebben dat dit geld bespaart. Dat is natuurlijk ook wel zo, mits je het goed doet. Maar wist je dat er meer is dat je kunt doen om jezelf op dat gebied geld te besparen, ook als de remschijven vervangen niet gaat lukken? Je kunt namelijk je remsysteem behoorlijk ontzien door je rijstijl aan te passen. Dit zorgt ervoor dat het remsysteem veel minder snel slijtage vertoont en dus ook minder vaak vervangen hoeft te worden.