Robotisering: van concept naar praktijk
Robotisering is een van de meest innovatieve en controversiële pijlers van Industrie 4.0. Dit proces bestaat uit het automatiseren van repetitieve taken, waarbij mensen door robots worden vervangen. Hoewel er discussies zijn over de sociale gevolgen van dit proces, zijn de voordelen van het gebruik van deze technologie onmiskenbaar.
Als voorbeelden kunnen worden genoemd de verhoging van de productiviteit, de precisie en de nauwkeurigheid van de taak. Daarom vermindert het de gevolgen van het absenteïsme in de produktie drastisch en draagt het vooral bij tot de verwijdering van mensen uit gevaarlijke en ongezonde gebieden.
Huidige realiteit van industriële robots in gebruik
In de huidige industrieparken zijn de meeste industriële robots beperkt tot scharnierende armen met specifieke werktuigen aan hun uiteinde. Grijpers, lassers, lijmapplicatoren en meetinstrumenten: allemaal met driedimensionale ruimtelijke bewegingsbesturing. De laatste jaren zijn er dankzij de technologische vooruitgang collaboratieve robots gekomen, die mensen in staat stellen dezelfde omgeving te delen.
De tweede meest gebruikte soort industriële robots zijn zelfgeleide voertuigen. AGV’s (Automated Guided Vehicle) bewegen zich autonoom tussen voorgeprogrammeerde punten, met behulp van computervisie, lasers, radiogolven, magneten of het volgen van lijnen of draden die op de fabrieksvloer zijn gemarkeerd.
Hoe maak je de juiste keuze van het type robot?
Een oplossing voor een dergelijk belangrijk proces zou de bouw van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) zijn die tussen de spoelen doorrijden. Elke AGV heeft thermokoppels om de temperatuur van de spoelen te meten.
De temperatuur van de sequencing wordt gemeten door het beheersysteem en wordt naar de AGV’s gestuurd via Wi-Fi, dat ook wordt gebruikt om de metingen van de AGV’s in realtime naar het Coil Spans Management System te sturen. Kortom, er ontstaat een eenvoudige oplossing door drie pijlers van Industrie 4.0 samen te voegen: robotica, Internet of Things (IoT) en systeemintegratie.
Het gebruik van robotica kan op bevredigende wijze een oplossing bieden voor talrijke eisen, en verhoogt de toegevoegde waarde van de oplossing wanneer deze wordt geïntegreerd met andere technologieën. Daarom is het noodzakelijk een project te ontwerpen dat in feite de behoeften begrijpt van de processen die moeten worden verbeterd. Van daaruit is technologie een onvermijdelijke stap, die goed moet worden gecoördineerd om goed te zijn!