De aansprakelijkheidsverzekering vergelijken, altijd een aanrader

Het afsluiten van een zogenaamde aansprakelijkheidsverzekering wordt eigenlijk altijd sterk aangeraden. Dit vooral omwille van het feit dat er achter elke hoek wel een potentieel gevaar schuilt. Voor heel wat mensen geldt evenwel nog altijd dat ze vermoeden dat deze verzekering er één is die handenvol met geld kost. Dat is zeker niet juist, in tegendeel. De aansprakelijkheidsverzekering is dan ook een verzekering die je eigenlijk zeer eenvoudig en tegen een toegankelijk prijskaartje in je bundel met verzekeringen kan integreren. Merk je op dat je op een zeker ogenblik wel aardig wat verzekeringen hebt afgesloten voor je woning of andere risico’s? Dan kan je er mogelijks voor kiezen om deze als bundel maandelijks af te betalen. Zo zorg je voor een mooie spreiding van de kosten. Wil je graag een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken? Sta dan zeker stil bij de informatie die we speciaal voor jou hieronder op deze pagina op een rijtje hebben gezet.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering? 

De aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade vergoedt waarvoor een wettelijke aansprakelijkheid geldt. Het kan hierbij gaan om twee verschillende soorten van schade. We maken dan ook een onderscheid tussen: 

  1. Schade die wordt toegebracht aan personen;
  2. Schade die je aanbrengt aan spullen van derden; 

Ondanks het feit dat we een onderscheid maken tussen deze twee soorten schade moet het gezegd dat ze beiden in hun totaliteit worden opgenomen in de aansprakelijkheidsverzekering. Tijdens een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken zal meteen duidelijk worden op welke polisvoorwaarden je precies kan rekenen. Bovendien zal je direct ook kunnen achterhalen welke kosten er worden aangerekend voor de verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen bij de diverse verzekeraars. 

Zijn er ook schadegevallen die worden uitgesloten?

Het is van belang om er rekening mee te houden dat niet alle schadegevallen automatisch worden verzekerd door de aansprakelijkheidsverzekering. Er zijn dan ook verschillende vormen van schade die worden uitgesloten. Het gaat hierbij concreet om schadegevallen die vallen onder:

  1. De schadegevallen waarbij er sprake is van opzettelijk veroorzaakte schade; 
  2. De schadegevallen waarbij de schade is veroorzaakt door een gemotoriseerd voertuig;

Opzettelijk veroorzaakte schade is in de praktijk nooit verzekerd. In dit geval zal je dus zelf voor de kosten moeten opdraaien. Voor de schade veroorzaakt met een gemotoriseerd voertuig geldt dat je uiteraard een beroep moet doen op de (wettelijk verplichte) WA-verzekering. Deze schade kan dus wel worden verzekerd, maar je moet er wel een (extra) verzekering voor afsluiten. Klik hier om alle soorten en opties te bekijken.

Verschillende soorten aansprakelijkheidsverzekeringen

Tijdens een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken zal je meteen tot de conclusie komen dat er tal van verschillende soorten aansprakelijkheidsverzekeringen bestaan. Dit is het gevolg van het feit dat je met een dergelijke verzekering meerdere personen kan verzekeren. De mogelijkheden waar je in de praktijk over beschikt zijn degene die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

  1. De verzekering voor alleenstaanden zonder kinderen;
  2. De verzekering voor alleenstaanden met kinderen; 
  3. De verzekering voor partners zonder dat er sprake is van inwonende kinderen;
  4. De verzekering voor partners met ook inwonende kinderen;

Het spreekt voor zich dat de premie die je aangerekend krijgt voor de aansprakelijkheidsverzekering het (directe) gevolg is van de gekozen samenstelling. Hou dus hoe dan ook altijd rekening met de gezinssituatie waarover je beschikt wanneer je een verzekering voor het verzekeren van je aansprakelijkheden wenst af te sluiten. Alleen zo ben je altijd verzekerd van de beste dekking.

Kan je huisdieren ook mee opnemen in de verzekering?

Van cruciaal belang om rekening mee te houden bij een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken is dat niet alleen de schade veroorzaakt door mensen op jou kan worden verhaald. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de schade die je kat, hond of ander huisdier veroorzaakt. Gelukkig is het mogelijk om ook je favoriete viervoeter op te laten nemen in je verzekering. In bepaalde gevallen is het zo dat je huisdier gratis mee is verzekerd wanneer je bijvoorbeeld een gezinspolis afsluit. In andere gevallen is dat niet zo en dien je daarvoor nog een extra premie te betalen. Ook dit is zeker een punt waar je bij een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken rekening mee zal willen houden. 

Let op de aard van de aansprakelijkheidsverzekering 

Ga je een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken? Hou er dan rekening mee dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen een verzekering voor particulieren en een verzekering voor bedrijven. Voor de particuliere verzekering geldt dat er geen aansprakelijkheden van bedrijven door kunnen worden verzekerd. Voor een zakelijke verzekering geldt op haar beurt dan weer dat ze geen particuliere schadegevallen kan verzekeren. Het is dus zeker van belang om er voor te zorgen dat je altijd de correcte verzekering afsluit. Doe je dat niet? Dan is het mogelijk dat je op een bepaald ogenblik tegen een behoorlijk vervelende verrassing aan kan lopen. Let hier dus zeker voor op.

Hoe de aansprakelijkheidsverzekering vergelijken?

De aansprakelijkheidsverzekering vergelijken kan gebeuren op twee verschillende manieren. De eerste mogelijkheid waarover je beschikt is een vergelijking uitvoeren op de website van een bepaalde verzekeraar. Dit kan jouw eigen, vertrouwde verzekeraar zijn. Op zich is dat natuurlijk een optie, alleen kan er hierbij een keerzijde aan de medaille zitten. De kans is namelijk groot dat de verzekeraar in kwestie vooral diens eigen verzekering(en) zal willen aanprijzen. Je kan er zeker voor kiezen om een dergelijke vergelijking uit te voeren, maar in dat geval zal je ze wellicht ook nog even extra willen controleren door een vergelijking op een vergelijkingssite uit te voeren.

Dat brengt ons bij de andere mogelijkheid waarover je beschikt, namelijk een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken op een objectieve vergelijkingssite. Voor welke van deze beide mogelijkheden je uiteindelijk ook mag kiezen, je dient eigenlijk steevast rekening te houden met verschillende zaken die je moet aangeven. Zo zal je natuurlijk moeten nadenken over je gezinssituatie, maar daarnaast speelt ook het bedrag waarvoor je de verzekering wenst af te sluiten een niet onbelangrijke rol. Bedenk jezelf dus altijd even op voorhand hoe je nu precies je aansprakelijkheidsverzekering wenst af te sluiten. Alleen op die manier voorkom je immers dat je uiteindelijk de foutieve verzekering gaat afsluiten. Hoe dan ook, het uitvoeren van een aansprakelijkheidsverzekering vergelijking is in de praktijk altijd de moeite meer dan waard.