De laatste jaren zijn de SUV’s, voluit Sport Utility Vehicle, aan een enorm opmars bezig in onze maatschappij. De meeste reclamespotjes over auto’s gaan tegenwoordig over een SUV, ook wel terreinwagens. De auto’s worden voornamelijk gekenmerkt door hun hoge instap waardoor het makkelijker is om en uit de auto te stappen.

Welke soorten SUV bestaan er?

Er is een groot aanbod aan SUV’s. Er worden zelfs terreinwagens aangeboden met zeven zitplaatsen. Ideaal dus voor een groot gezin.

Ondanks het feit dat de SUV ook wel terreinwagen wordt genoemd, verschillen ze toch van elkaar op gebied van constructie en de terreingeschiktheid. In tegenstelling tot de terreinwagen, is niet elke SUV geschikt om op robuuste en onverharde wegen te rijden.

Naast de terreinwagen heb je nog zes andere soorten SUV. Zo heb je bijvoorbeeld de mini SUV, die niet zo veel binnenruimte heeft en die voornamelijk gebruikt wordt als stadsauto. Daarnaast heb je ook de fullsize SUV’s. Dit zijn auto’s die veel klasse uitstralen, maar die ook niet de juiste capaciteiten hebben om offroad goed te rijden. De luxe en de ruimte staan hier voornamelijk centraal. Het buitenbeentje in de verschillende soorten SUV is misschien wel de cross-over. Net zoals bij de andere varianten heb je ook hier een hogere instap en een betere zitpositie, maar de ruimte is eerder beperkt. Het is een relatief kleine wagen in vergelijking met bijvoorbeeld een fullsize SUV. Belangrijk is dat je voor jezelf uitmaakt of dit soort auto de hogere aankoopprijs waard is.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een SUV?

De meeste mensen denken dat alle SUV’s een 4×4 moet zijn, met andere woorden een vierwielaandrijving hebben. Bij de echte terreinwagens is de 4×4 wel standaard, maar bij de meeste andere SUV’s is dit ofwel een optie, ofwel helemaal niet beschikbaar. Daarnaast zijn er heel veel opties mogelijk op dergelijke auto’s. Parkeersensoren, cruisecontrol, AEB,… Doe dus zeker navraag bij je autodealer wat er allemaal mogelijk is voor je een auto koopt.

Zoals hierboven al is vermeld, is niet elke SUV geschikt om offroad te gebruiken. Wil je de wagen voornamelijk in de bossen gebruiken, dan kan je beter voor een terreinwagen gaan. Als je het wil aankopen als stadsauto, dan zijn er meerdere mogelijkheden.

Een nadeel van een SUV is dat het brandstofverbruik veel hoger ligt dan bij een gewone wagen. De CO2-uitstoot is bijgevolg dus ook veel hoger. Je zal dit dus ongetwijfeld voelen aan je portemonnee bij het tanken.