Het juiste (motor)scooterslot kiezen

motor-scooter-slotJe hebt een scooter gekocht en nu vraag je jezelf af hoe je deze het beste kunt beveiligen tegen diefstal. Het mag duidelijk zijn dat een goed slot een van de beste manieren is om je scooter mee te beveiligen. Maar hoe weet je nou welk slot je moet nemen? En wat voor slot heb je nodig als je een allrisk verzekering wil afsluiten.

Allereerst moet je bij je verzekeraar vragen wat de beveiligingseisen zijn. Heb je nog geen verzekeraar dan kun je bij het shoppen naar een verzekering kijken wat de eisen zijn. Meestal eist de verzekeraar een ART goedgekeurd slot. Vaak ook een type slot, zoals een kettingslot. Als je deze informatie hebt dan kun je voor een slot gaan kijken. Over het algemeen eist men voor een scooter een ART 3 slot en voor een motorscooter een ART4 goedgekeurd slot.

Het ART keurmerk maakt gebruik van een klasse systeem dat met sterren wordt aangeduid. Hoe meer sterren hoe sterker het slot. Het aantal sterren geeft ook aan voor welk voertuig het geschikt is. Dit is echter een soort van advies richting de verzekeraar. Een verzekeraar kan hier namelijk van afwijken.

Een slot met 5 sterren heeft de hoogste gradatie, maar is altijd een kettingslot dat erg zwaar en relatief lomp is ten opzichte van sloten in de lagere klasse. Dit slot is uiterst geschikt voor stallingdoeleinden, waarbij je het slot op de plek laat liggen. Heb je genoeg opbergruimte in je scooter en vind je het niet erg om een zwaar kettingslot te gebruiken dan kun je kiezen voor een slot in de hoogste klasse. Toch is het belangrijk om voor de zekerheid je verzekeraar te vragen of je van de gradatie mag afwijken.

Voldoe altijd aan de eisen van je verzekeraar. Soms heeft men ook aanvullende eisen, zoals een afsluitbare ruimte waar je je (motor)scooter stalt. Soms moet je ook een grondanker gebruiken.

Heb je geen verzekering dan heb je de vrije keuze. In ieder geval wordt wel geadviseerd om een kettingslot te nemen met tenminste het ART 3 keurmerk. Een kettingslot kan namelijk gebruikt worden om je scooter vast te maken aan een vastobject. Het advies geldt dan ook om dit altijd te doen als het mogelijk is. De meeste tweewielers die gestolen worden tilt men namelijk op en plaatst men in een busje of iets dergelijks. Dit kun je dus voorkomen door vast te maken aan lantaarnpaal of zo.

Nu dat je weet hoe het Nederlandse ART keurmerk ineen zit weet je waarop je moet letten. Dit kan namelijk een hoop geld schelen. Er zijn namelijk genoeg goedkope sloten te koop met een keurmerk. Je shopt dan niet op de merknaam, maar op keurmerk en de prijs.