Wat is een expeditie voertuig?

Een expeditie voertuig is een voertuig dat om is gebouwd naar een voertuig waar je mee op expeditie kunt. Hiermee wordt bedoeld dat het voldoet aan de juiste veiligheidseisen en vaak beschikt het expeditievoertuig ook over de levensbenodigdheden zoals een toilet en bed. Ze noemen het een expeditie voertuig omdat ze vooral worden gebruikt om bijvoorbeeld mee op safari te gaan.

Welke soorten expeditie voertuigen zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?

Een expeditie voertuig is een camper dat wordt omgebouwd bij een specialist tot een expeditie voertuig.

Een alkoof camper is een camper met een uitbouw op de cabine. Hierdoor heb je meerdere slaapplaatsen. 

  • Het voordeel van een alkloof camper is dat er meerdere slaapplaatsen zijn waardoor je met een gezin of vrienden op expeditie kunt. Ook beschik je over veel opbergruimte. 
  • Het nadeel van de alkloof is dat ze hoger zijn dan normale expeditievoertuigen waardoor ze windgevoelig zijn en er dus een hoger brandstofgebruik is. 

De buscamper komt het meeste voor. Deze is geschikt voor twee tot vier personen. Het fijne is dat er veel verschillende soorten en maten zijn, zo heb je er altijd een expeditie voertuig die voldoet aan jouw eisen. 

  • Bij een buscamper is het voordeel dat hij niet te groot is en de bus dus ook kan dienen als een normale auto. Hierdoor is boodschappen doen met het expeditie voertuig een stuk makkelijker. 
  • Het nadeel van het feit dat hij niet zo groot is is dat je ook minder laadruimte hebt en je soms ook niet kan staan in het voertuig.

De integraal camper is een luxe en ruim expeditie voertuig. 

  • De voordelen van een integraal camper zijn de ruime cabine en het feit dat de ruimte in de camper optimaal wordt benut. Dit is omdat de cabine en het camper gedeelte een stuk zijn. Ook is er in de camper altijd plek voor een extra (hef) bed.
  • Het nadeel is dat deze campers vaak erg duur zijn in vergelijken met de andere voertuigen. Ook zijn ze minder stevig voor op expeditie door dat ze van kunststof zijn gemaakt.

De half integraal camper is een combinatie met de alkloof camper en de integraal camper.  

  • Bij deze camper is het voordeel is dat de camper kleiner is dan de originele alkloof. Hierdoor is de camper windbestendiger en gaat het brandstofgebruik omlaag. Doordat hij minder wind vangt ligt de camper ook steviger op de weg en heb je minder kans op ongelukken.
  • Het is nog steeds een groot voertuig wat een nadeel is op de weg. Je kunt bijvoorbeeld net als vrachtwagen maar 90 tot 100 km per uur rijden. Wat ook een nadeel is, is de hoeveelheid bedden. Je hebt geen bed boven de cabine zitten. Hierdoor verlies je slaapruimte

Wat zijn de kosten van het ombouwen van een camper naar een expeditie voertuig?

De kosten verschillen per bus of camper en de aanpassingen die er gedaan moeten worden. Over het algemeen begin je bij 500 euro en dit kan oplopen tot 100.000 euro. Als je bus bijvoorbeeld verstevigd moet worden met staal zal het duurder zijn dan wanneer er kunststof gebruikt wordt.

Wil jij meer informatie over de expeditie voertuigen en de eventuele kosten? Ga dan naar de website van Twiga Travelcars.