Welke opleiding heb je nodig om vrachtwagenchauffeur te worden?

Volvo vrachtwagen

Veel kinderen weten vanaf jongs af aan al wat ze willen worden en nog steeds is het antwoord vaak ‘vrachtwagenchauffeur’. Misschien ben je al volwassen en wil je graag vrachtwagenchauffeur worden. Het is nooit te laat! Het is wel handig om je alvast te verdiepen in een Vrachtwagenchauffeur opleiding. Vrachtwagenchauffeur wordt je immers niet zomaar. Voor meer informatie over het beroep als chauffeur zelf kun je terecht op de website van rijbaan.nl. In dit artikel ga ik dieper in op de opleiding die je nodig hebt om vrachtwagenchauffeur te kunnen worden. Maar eerst, wat is een vrachtwagenchauffeur eigenlijk?

Wat is een vrachtwagenchauffeur?

Als je het beroep vrachtwagenchauffeur uitoefent, vervoer je allerlei verschillende producten met een vrachtwagen. Het is aan jou om de producten niet alleen veilig en compleet te bezorgen, maar ook nog eens op tijd en op de juiste plaats van de bestemming. Dit alles verloopt volgens een strikte planning en je bent er als vrachtwagenchauffeur verantwoordelijk voor dat de levering volgens planning verloopt. Vaak is een vrachtwagenchauffeur werkzaam voor een transportbedrijf of een leverancier. 

Opleiding tot vrachtwagenchauffeur

Het is uiteraard fijn om je autorijbewijs te hebben, maar helaas is dit nog niet genoeg om een vrachtwagen te mogen bestuderen. Als je jezelf al helemaal voor je ziet in een vrachtwagen met veel vrijheid, maar heb je nog geen rijbewijs voor een vrachtwagen, dan kun je de opleiding tot vrachtwagenchauffeur volgen. Hier leer je niet alleen de verkeersregels, maar ook hoe je goederen moet laden en lossen, de routeplanning en voertuigkunde.

Net zoals op school, bestaat deze opleiding uit verschillende vakken. Naast de theorie, moet je natuurlijk de praktijkervaring opdoen. Je leert tijdens de opleiding hoe je moet rijden in een vrachtwagen. Is dit voldoende, dan haal jij een rijbewijs C met code 95. Daarnaast leer je uiteraard hoe je in een vrachtwagen moet rijden; hiervoor ga je een rijbewijs C met code 95 halen.